Свет

Грбави китови и морски лавови направиле спектакуларна гозба насред море: Еве што имале на менито

Колку природата може да биде спектакуларна, но и немилосрдна, покажува снимката која неодамна е направена на заливот Монтереј.

Грбави китови и морски лавови, заедно појадувале огромно јато од ситни риби.

Натуралистот Чејс Декер, од заливот Монтереј во Калифорнија, овој феномен го објаснил на следниот начин:

„Вообичаено е овие видови да се хранат со ситни риби, но секоја за себе. Просто неверојатно, но две групи се здружиле и поминале неколку часа заедно. Морските лавови ги следеле китовите и се хранеле со остатоците од нивниот ручек, а тогаш сите заедно ги нападнале рибите“, рекол тој.

Тагови

Поврзани вести