Свет

Градските власти во Истанбул: „Очекуваме разорен земјотрес, граѓаните да се подготват“

Властите во Турција со месеци стравуваат од можен разорен земјотрес, кој може да го погоди Истанбул, па дури и да предизвика цунами.

На бројни локации во градот се поставени знаци за предупредување за цунами, а граѓаните се повикуваат итно да се евакуираат во повисоките делови на градот, што е можно подалеку од Босфорот. Првите знаци беа поставени во Бујчекмече, кој се наоѓа во европскиот дел на градот и покрај густо населениот брег, одвоен од морето само со плажи и шеталиште.

Ефтимиос Лекас, професор по динамична тектоника за применета геологија и управување со природни катастрофи и претседател на OASP, уште еднаш предупреди на голем земјотрес во Истанбул и додаде дека сеизмолозите од целиот свет дале слични проценки.

„Северноанадолскиот расед, кој започнува од Каспиското Море и завршува во Егејското Море во должина од 1.300 километри, има само еден дел кој не е пробиен и не предизвикал поголем земјотрес, а тоа е оној кој се наоѓа во морето на јужната страна на Истанбул“, рече тој за ЕРТ во врска со проценките дека во Истанбул се очекува силен земјотрес до 7,5 степени според Рихтеровата скала.

Притоа, тој појасни дека не се работи за нов расед туку за голема тектонска структура која е гранка на северноанадолискиот расед. Вториот крак е оној од Никомедија кој минува низ Бурса и се дели на два крака, на 50 километри јужно.

Тој рече и дека насоката оди кон Грција.

„Двете раседи имаат една насока исток-запад. Затоа и двата раседа имаат проекција во Егејското Море, а не во континенталната област на Грција“.

„Тоа не се само проценки на турските сеизмолози, туку тие одговараат на проценките од целиот свет. Така, во моментов се претпоставува дека очекуваме голем земјотрес во Истанбул“, рече Лекас.

„Самиот претседател Ердоган води кампања врз основа на земјотрес и вели дека неговиот кандидат е поспособен да се справи со потенцијалниот земјотрес во Истанбул. Значи, разбирате дека во Истанбул, како град со 20 милиони жители, има многу висока изложеност на населението“, истакна Лекас.

Лекас вели дека алармот е вклучен за Истанбул и дека градот е загрозен поради пренаселеноста и големиот број згради. Третина од куќите во Истанбул се стари згради и сите се изградени пред да се донесат новите граѓански прописи.

„Но, тоа не ни кажува многу… Дури минатата година видовме што се случува со новите градби. Тоа беше нивниот најголем проблем, тие објекти експлодираа во текот на ноќта минатата година. Изградбата во новиот град на Истанбул кон аеродромот исто така покажа небезбеден“, истакна Лекас.

Лекас ја остави отворена можноста земјотрес да го погоди подрачјето на Грција, истакнувајќи дека во 1999 година имале директен ефект од земјотресот и дека имало земјотрес во Атина, 20 дена по Турција.

„Но, сега усогласеноста не е комплетна и двонасочна затоа што треба да видиме кога ќе се случи земјотресот, какви динамички и геометриски карактеристики ќе има и да видиме дали ќе влијае на грчката област. Можеби нема да влијае, но ние ќе видиме“, рече професорот.

Да потсетиме дека минатата година во февруари Турција беше погодена од серија разорни земјотреси кои срамнија со земја бројни градови во близина на границата со Сирија. Бројот на жртви во двете земји надмина 50.000, а стотици илјади згради беа уништени речиси до темел.

И една година по разорните земјотреси, многу семејства сѐ уште живеат во привремени станови и приколки, бидејќи изгубија се што стекнале за време на земјотресот.

Тагови

Поврзани вести