Забава

Горицвет (Adonis vernalis L.)

Горицветот (Adonis vernalis L.) уште го викаат жолт Божур, кукувично око и сл. Расте низ целата земја по ливадите, пасиштата до 1000 метри надморска височина.

Цвета во март-мај. Корисен дел се надземните делови. Растението се суши веднаш на сенка или во машина за сушење на температура до 40 ° С.

Не смее да се пресушува, бидејќи може да дојде до промена на некои од активните состојки. Во својот хемиски состав во надземниот дел содржи гликозиди, смоли, фитостерин, сапонини, холи и др.

Ја зголемува срцевата активност како зголемува срцевите контракции, кои стануваат помоќни, но истовремено побавни. Ги проширува малку садовите, го намалува крвниот притисок, го смирува нервниот систем.

Во последно време има податоци за противовирусно, противотуморно и противоепилептично дејство. Се користи и при срцева невроза, срцеви отоци, тиреотоксикоза, хипертензија во повој, алкохолна психоза, епилепсија и др.

Околу 2 лажици се запаруваат со 500 мл врела вода. Треба да отстојат 1 час. Се прецедува и се пие по 100 мл пред јадење 3 пати на ден. Внимание! Горицветот е високо токсичен. Третманот со него треба да биде под контрола на лекар!

Тагови

Поврзани вести