Свет

Вториот конгрес „Одржлива архитектура-Енергетска ефикасност“

Вториот меѓународен конгрес „Одржлива архитектура – Енергетска ефикасност“ ќе се одржи на 6 и 7 октомври 2018 година, во Југословенската кинотека во Белград. Конгресот го организира Здружението EKOKULT +, списанието за еко архитектура и култура „Еко куќа“ и Архитектонскиот факултет при Универзитетот во Белград, во соработка со нивните колеги од факултетите во Црна Гора, Загреб, Факултет за уметности и дизајн при Универзитетот Мегатренд и Градинско-архитектонскиот факултет на Универзитетот во Ниш.

Оваа голема манифестација на архитектурата и културата ќе ги собере на едно место најпознатите архитекти во светот кои преку предавања, работилници и изложба ќе ги споделат своите знаења и искуства преку презентација на неодамнешните проекти на архитекти, експерти од тангенцијалните области, дизајнери, како и студенти и докторанти.

featured-image

Конгресот, преку сите сегменти, ќе покрива важни теми со фокус на одржливи, еколошки и енергетски ефикасен пристап до архитектурата која користи обновливи извори на енергија, соодветни материјали, модерни технологии и градежни системи.

Преку последните проекти и студии, 10 познати предавачи од 10 земји ќе ги пренесат на публиката светските современи трендови во архитектурата, дизајнот и визуелните уметности воопшто, преку соодветно одржлив и еколошки пристап кон креативните процеси и нови методи во архитектонски дизајн и дизајн, користење обновливи извори на енергија, чисти и енергетски ефикасни, зелени технологии, некомпатибилни и рециклирани материјали. Исто така, ќе биде можност за размена на искуства за првпат во Србија со најважните светски и локални предавачи и творци.

Тагови

Поврзани вести