Забава

Во Холандија се наоѓа еден од најголемите паркинзи за велосипеди

Еден од најголемите паркинзи за велосипеди во Европа се наоѓа во Хаг, Холандија, веднаш до главната железничка станица.

Подземниот паркинг за велосипеди има дизајн кој се разликува од вообичаените паркинзи. Компаниите што го дизајнирале просторот, „Сајло“ и „Студио Марсмен“, создале ентериер кој потсетува на музеј. Наместо темни ѕидови од цемент, паркингот има светол таван и уметнички дела.

Во просторот може да собере 8.000 велосипеди. Има 700 места за велосипеди за изнајмување, а има и место за други видови велосипеди со додатоци. Просторот зафаќа површина од 8.000 квадратни метри и е втор најголем паркинг за велосипеди во Холандија.


Паркингот има шест влеза, а корисниците може да влезат во него со картичка која се користи за јавниот превоз во земјата. Паркингот е бесплатен првите 24 часа, а потоа се плаќа преку телефон.
Тагови

Поврзани вести