ЕКО бизнис

Во Катар се гради „еко-пловечки хотел“, кој со вртење ќе генерира сопствена енергија

Плановите за хотелот биле лансирани на 12 март од страна на HAADS, архитектонско студио за дизајн, кое се надева дека ќе создаде еколошка и прогресивна дестинација, која исто така ќе биде место за одмор од соништата за луѓето ширум светот.

 

 

Во првичните проекти на хотелот треба да има џакузи, бесконечен базен, барови на покривот, бањи, сауни, спортски сали, клуб на плажа и мини голф – сето тоа во исто време претставува инженерски подвиг кој никогаш нема да користи фосилни горива во која било фаза, потпирајќи се на моќта на ветерот, сонцето и плимата и осеката.

Иако првиот хотел со пет ѕвездички беше поставен за Катар, креаторите веруваат дека тој „има потенцијал да се наоѓа во различни области благодарение на неговата карактеристична мобилна функција“.

Споделувајќи ги идејните слики на хотелот на Инстаграм, HAADS напиша: “Еко-пловечкиот хотел е инспириран од морето со кое е поврзан на прво место во однос на формата и принципите на дизајнот. Во овој момент вреди да се напомене дека проектот ќе функционира ефикасно во областите каде што има безбеден проток “.

 

Но, како би се приближиле до пловечки хотел? Па, можете да влезете преку пристаниште од 140 скалила, или можете да влезете со чамци што ќе овозможат пристап од морето до хотелот, и на крај со хеликоптер.

HAADS додаде: „Хотелот, кој има лоби од 700 м2 во центарот, исто така ја чувствува атмосферата на движечката маса во внатрешноста на просторот благодарение на прозирните вертикални површини што ги открива. Секоја од собите ќе има свој балкон, кој има за цел да им обезбеди на корисниците различни перспективи “.

Со завршени и одобрени идејни работи, тој се надева дека изградбата на катарскиот хотел „Eko-Floating“ ќе заврши до 2025 година. Сепак, за време на пишувањето, нема точен датум, бидејќи „изводливоста и техничките студии продолжуваат да се спроведуваат до фазата на имплементација “.

Тагови

Поврзани вести