Свет

Возвишен парк како нова оаза во Лондон

Никогаш нема доволно зелени површини во урбаните средини, па целта е да има што повеќе од нив, и токму затоа многу проекти се насочени кон оваа цел. Со занемарување на јавните површини во форма на паркови и слично кои се првенствено важни за здравјето на луѓето и поради прекумерното непланирано градење, дојде до точка дека нема физички простор за проекти од ваков вид. Соодветно на тоа, многу светски метрополи излегоа со идеја да ги реконструираат напуштените места и да ги претворат во корисни и симпатични урбани агли.

Парковите веќе долго време се резервирани не само за локацијата што е ниско, туку се градат и на повисоки терени, напуштена сообраќајна инфраструктура и запоставени локации. Еден таков проект што носи зеленило во градското подрачје го чека Лондон. „Бишопсгејт Гудсиард“ значи возвишен парк кој ќе вклучува станбен, малопродажен и деловен простор. Се наоѓа на локалитет кој не работи од 60-тите години на минатиот век и ќе зафаќа површина од 4,4 хектари, од кои половина ќе бидат посветени на јавен отворен простор.

park3

Проектот ќе ја опфати областа и на ниво на улица и на врвот на реновираните железнички станици. Планирано е да се засадат над 300 нови дрвја на локацијата и да се создаде парк со шеталиште. Покрај тоа, ќе има повеќе од 100 малопродажни објекти, ресторани и простории за одмор, како и канцеларии и апартмани. Ќе бидат изградени 500 домови, од кои половина се означени како „достапни“. Некои од зградите ќе вклучуваат зелени покриви.

park1

Проектот е дело на компанијата Hammerson и Ballymore. Шон Мулријан, претседател и извршен директор на групата Ballymore, рече дека тие ја купиле областа пред 20 години и дека е време да се развие во средина што ќе биде модел за другите делови на градот. Со комбинација на нови станови, работни простори, продавници, кафулиња и ресторани, културни објекти, нови улици и еден од најголемите нови паркови во центарот на Лондон, ова ќе стане место каде што сите ќе сакаат да живеат, да работат и да уживаат.

park2

Тагови

Поврзани вести