Живот

Африканскиот континент ќе се соочи со драматични промени

Африка, континент богат со разновидност, се соочува со драматични промени, особено погодени од источноафриканскиот јаз, кој привлече значително медиумско внимание по ненадејната појава на голема пукнатина во Кенија во 2018 година.

Овој прекин предизвика сериозни разурнувања во југозападниот дел на земјата, вклучително и уривање на дел од локалниот автопат. Иако првичните теории укажаа на поврзаност со источноафриканскиот расед, геолозите тврдат дека е поверојатно оваа карактеристика да е резултат на ерозија на почвата.

Постдокторскиот истражувач Лусија Перез Дијаз од Универзитетот Ројал Холовеј во Лондон сугерира дека пукнатината исто така може да биде резултат на ерозија на мека почва, поврзувајќи го стариот расцеп со новата.

Промените на Земјата, иако можеби не се веднаш видливи за нас, се резултат на постојаното движење на тектонските плочи. Литосферата, која ја сочинува кората и горната обвивка, е поделена на тектонски плочи кои постојано се движат.

Ова движење може да предизвика расцепување и формирање на нови граници на плочите, како што се случува на источноафриканскиот расцеп, кој се протега на неверојатни 3.000 километри од Аденскиот Залив на север до Зимбабве на југ.

Резултатот е поделбата на африканската плоча на сомалиски и нубиски плочи. Пукнатината има различни карактеристики по својата должина, со раседи на југ зафаќаат поширок простор, додека вулканизмот и сеизмичноста се ограничени. Сепак, регионот Афар покажува знаци на сериозно разредување на литосферата речиси до точка на целосно распаѓање.

Во текот на следните десетици милиони години, формирањето на нов океан ќе предизвика ширење на морското дно по должината на пукнатината, што веќе почна да се случува. Како што океанот ќе напредува, африканскиот континент ќе се намалува, создавајќи голем остров со делови од Етиопија и Сомалија кои ќе се наоѓаат во Индискиот Океан.

 

Тагови

Поврзани вести