Свет

Свет

ДИРЕКТОРОТ НА „ДРИСЛА“ ГОРАН АНГЕЛОВ УВЕЗУВАЛ ОПАСЕН ОТПАД ВО БУГАРИЈА ОД ИТАЛИЈА

Бугарските медиуми денеска објавија дека компанијата „Блацион“ ООД, во сопственост на Блаже Игнатов и Горан Ангелов, извршила нерегулиран увоз на 25…
Свет

Кина го пушти во употреба најголемиот телескоп во светот

Во саботата, Кина официјално го отвори најголемиот радио телескоп во светот кој ќе го искористи за истражување на вселената и…
Свет

Навистина постојат: Тунели над 12.000 години и се протегаат од Шкотска до Турција!

Дали е можно античките култури да имаат меѓусебен контакт пред илјадници години? Според илјадниците подземни тунели што се протегаат од…
Свет

Австралија: Од хеликоптери фрлени 1.000 килограми зеленчук за гладните животни

Владата на Нов Јужен Велс се грижи да обезбеди храна за илјадници животни кои бегаат од подражјата зафатени од пожарите.…
Свет

Фотографија на денот: Опасна вулканска ерупција на Филипини

Од околината на вулканот Таал на Филипини се евакуирани стотици илјади луѓе. По повеќедневното исфрлање пепел, сега вулканот започна да…
Свет

Ерупција на вулканот Попокатепетел во Мексико

– Мексиканскиот Национален центар за спречување на природни катастрофи „Cenapred“ информира за ерупција на најголемиот вулкан Попокатепетел. Столбот од пепел…
Свет

Кенгурскиот остров беше дом на 60.000 животни – торбари

Кенгурскиот Остров лежи надвор од копното на Јужна Австралија, југозападно од Аделаида. Над една третина од островот е заштитена во…
Свет

Прва во Европа по смртност поради загадување е Србија

Србија е прва во Европа по штетните ефекти oд загадувањето, најмногу од загадениот воздух и девета во светот, како резултат…
Живот

ПОЛОВИНА МИЛИЈАРДА ЖИВОТНИ УМРЕЛЕ ВО ПОЖАРИТЕ ВО АВСТРАЛИЈА

Речиси половина милијарда животни умреле во катастрофалните пожари кои ја пустошат Австралија веќе со месеци, при што се стравува дека…
Свет

ПОД МРАЗОТ ПОЧНА ДА СЕ ТОПИ НАЈОПАСНАТА РАБОТА ВО СВЕТОТ

Научниците известуваат дека топењето на мразот влијае на животната средина, па така објавиле дека со топењето на мразот може да…