Македонија

15 фламинга пристигнаа во ЗОО Скопје, се очекуваат и африканските пингвини!

Зоолошката градина во Скопје ги доби првите фламинга. Станува збор за 15 птици, помлади од една година, кои моментално се чувани во специјални услови, во дел наменет за нив, а граѓаните ќе може да ги видат со вклучување во живо, кога целосно ќе биде готово нивното живеалиште.

-Фламингата се млади, на возраст кога ја немаат достигнато розовата боја, специфична за карипски фламинга. Преку исхрана со специјален вид на црвени ракчиња, во наредните години тие полека го добиваат целосно розовиот пигмент, а додека се млади нивната боја е повеќе сиво – розова – информира Тина Мицковска, портпарол на ЗОО Скопје.

Таа додава дека наскоро ќе пристигнат и пингвините од Лондон, а нивните живеалишта интензивно се подготвувале. Станува збор за птици од видот African blackfoot, на кои не им пречи топлата клима. За африканските пингвини не е потребен мраз, тежат од 2,2 до 3,5 килограми и зоолошките градини ширум светот вложуваат многу средства во одгледување и зачувување на овој вид на пингвини.

Тагови

Поврзани вести